Ziemniaki po nelsońsku
(Przepis na 4 porcje)
8 dużych ziemniaków, 1 duża cebula, 1 filiżanka suszonych grzybów (najsmaczniejsze są kapelusze borowików), 1 szklanka śmietany, 4 ugotowane na twardo jajka, 1 kopiasta łyżka mąki, oliwa lub olej do zasmażenia cebuli i natłuszczenia formy do zapiekania, 1 szklanka mleka, sól i pieprz do smaku.
Grzyby po wypłukaniu zalewamy mlekiem pół na pół z wodą, odstawiamy na kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły, uważając, by wywar nie wyparował. Obrane ziemniaki
gotujemy w wodzie z solą przez 8 min (na półtwardo), odcedzamy, odkrywamy, by odparowały. Cebulę kroimy w cienkie piórka, zasmażamy na tłuszczu, aż nabierze lekko złocistego koloru, pod koniec smażenia
doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane grzyby odcedzamy, a pozostały wywar zagęszczamy mąką, dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku i - cały czas mieszając - zagotowujemy. Sos powinien być gęsty i puszysty.
Przestudzone ziemniaki kroimy w niezbyt grube krążki, podobnie kroimy ugotowane na twardo jajka, grzyby kroimy w cienkie paseczki. Duży rondel lub naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy
w nim kolejno warstwami: 1/3 ziemniaków, połowa grzybów i zasmażonej cebuli, połowa jajek, sos; i znów: 1/3 ziemniaków, reszta grzybów, cebuli i jajek, sos; na wierzch wykładamy resztę ziemniaków i resztę
sosu.
Rada: Kto lubi potrawy bardziej pikantne, może ziemniaki lekko oprószyć solą i pieprzem.
Gdy potrawę przygotowujemy w naczyniu do zapiekania, wstawiamy do nagrzanego do 220o C piekarnika na 25-30 min. Danie jest gotowe, gdy sos na wierzchu lekko się zrumieni, a całość lekko odstaje od
boków formy. W rondlu z grubym dnem i dopasowaną pokrywką możemy zapiec potrawę na niewielkim ogniu - tak jak robiły to nasze babki.
Podajemy z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym, z wiosenną sałatką z zieleniny i rzodkiewek lub inną surówką sezonową.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Krokiety z ziemniaków
(Przepis na 4 porcje)
Litrowy słój ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 2 żółtka, 1 szklanka mąki krupczatki, szczypta soli i imbiru.
Do smażenia: rozbite widelcem białka, tarta bułka do panierowania, olej.
Ziemniaki ucieramy na purée wraz z żółtkami, dodajemy mąkę, sól, imbir, wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto jak na kopytka. Wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Formujemy gruby wałek, kroimy plastry
grubości centymetra, panierujemy w białkach i tartej bułce, dociskając dokładnie szerokim nożem, by bułka w czasie smażenia nie odpadła, i od razu smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Gotowe krokiety przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 min, by "doszły". Podajemy z pikantnym, esencjonalnym sosem pieczarkowym lub grzybowym lub z pieczarkami
w sosie śmietanowym i sezonową, delikatną w smaku surówką.
Rada: Kto lubi potrawy bardziej pikantne, może do ciasta dodać szczyptę świeżo mielonego białego pieprzu.