Reklama

Z naszej kuchni

Obiad z ziemniaków

Niedziela Ogólnopolska 11/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pikantna zupa z ziemniaków

Przepis na 6 porcji

6 średniej wielkości ziemniaków, 1 łyżka czystego smalcu (najodpowiedniejszy - domowy), sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 duża cebula, 1 krążek (ok. 20 dag) suchej kiełbasy (myśliwskiej, jałowcowej), 1 łyżka mąki zrumienionej na suchej patelni, zielenina.

Na rozgrzanym smalcu lekko rumienimy posiekaną cebulę, gdy nabierze złocistej barwy, zalewamy ją 2 l wody, dodajemy przyprawy, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy obrane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, całość gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 min. Suchą kiełbasę ucieramy na tarce z dużymi otworami, wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy razem, na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zagęszczamy zupę zrumienioną mąką, rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnej wody, zagotowujemy (gdy trzeba, doprawiamy do smaku), odstawiamy na 10 min przykrytą, by smaki dobrze się połączyły. Podajemy posypaną zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekanka w liściach włoskiej kapusty

Przepis na 4 duże porcje

1 średniej wielkości głowa włoskiej kapusty (najodpowiedniejsza - z luźno ułożonymi liśćmi), 1/2 kg mięsa - mielonej wieprzowiny, 6-8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinkach, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 2 łyżki pasty lub koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, oliwa, tłuszcz do wysmarowania kokilki, cienkie plasterki wędzonego boczku w ilości potrzebnej do wyłożenia spodu i boków kokilki.

Do naczynia z wrzącą, osoloną wodą wkładamy kapustę pozbawioną zewnętrznych, zgrubiałych liści i głąba, trzymamy na niewielkim ogniu przez 10-12 min, cedzimy, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia.
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 1/2 szklanki rosołu, sól, pieprz, majeranek - przyprawy w takiej ilości, by mięso po wyrobieniu miało wyraźny, pikantny smak.
Obrane ze skórki ziemniaki kroimy w cienkie (ważne!) plastry. Odsączoną kapustę rozdzielamy, z liści usuwamy grube nerwy, lekko obsuszamy.
Spód kokilki smarujemy tłuszczem, wykładamy - miejsce przy miejscu - cienkimi plasterkami boczku, na nich układamy warstwę z kilku liści kapusty. Na liściach układamy plasterki ziemniaków, oprószone solą i pieprzem, na ziemniaki wykładamy połowę mięsa i ponownie ziemniaki posypane przyprawami, pozostałe mięso i na wierzchu - resztę ziemniaków. Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty, podlewamy resztą rosołu, wierzch smarujemy pastą pomidorową i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 ºC piekarnika. Zapiekamy pod przykryciem przez godzinę lub nieco dłużej. Podajemy z filiżanką czystej zupy (grzybowej, pomidorowej) lub szklanką naturalnego soku pomidorowego lub warzywnego.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Pindel o św. Benedykcie od Krzyża: nigdy nie zabrakło w niej oliwy

2025-08-10 07:41

[ TEMATY ]

bp Roman Pindel

św. Edyta Stein

św. Benedykta od Krzyża

roztropna Panna

ewangeliczna przypowieść

Archiwum Towarzystwa Edyty Stein we Wrocławiu

Postawę św. Benedykty od Krzyża (Edyty Stein) porównał bp Roman Pindel do mądrej i roztropnej Panny z ewangelicznej przypowieści, zawsze gotowej na spotkanie z Panem, Oblubieńcem. Biskup bielsko-żywiecki 9 sierpnia przewodniczył uroczystej Mszy św. w oświęcimskim Karmelu z okazji 83. rocznicy śmierci św. Teresy Benedykty od Krzyża i jej liturgicznego wspomnienia.

„Nigdy nie zabrakło w niej oliwy, by z właściwą dyspozycją wychodzić naprzeciw przychodzącego jej Pana” - powiedział duchowny, przedstawiając życie karmelitańskiej męczennicy jako przykład mądrej oblubienicy, rozeznającej znaki i odpowiadającej na kolejne zaproszenia Oblubieńca.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV żegna zmarłego kard. Estanislao Estebana Karlica

Papież Leon XIV przesłał wyrazy głębokiego współczucia po śmierci kard. Estanislao Estebana Karlica, arcybiskupa seniora Paraná. W specjalnym telegramie do obecnego metropolity Paraná w Argentynie, abp. Raúla Martína, Ojciec Święty oddał hołd zmarłemu, podkreślając jego „oddanie, prawość i wierność” w służbie Kościołowi i Bogu.

„Z uznaniem wspominam tego oddanego i prawego pasterza, który przez długie lata i z wielką wiernością poświęcił swoje życie służbie Bogu i Kościołowi, niosąc światło Ewangelii do różnych dziedzin życia i kultury” - napisał Leon XIV.
CZYTAJ DALEJ

USA: zmarł Jim Lovell – astronauta, który czytał Biblię w kosmosie

2025-08-10 20:41

[ TEMATY ]

astronauta

Jim Lovell

Biblia w kosmosie

Adobe Stock

Astronauci w kosmosie. Zdjęcie ilustracyjne

Astronauci w kosmosie. Zdjęcie ilustracyjne

W wieku 97 lat zmarł 7 sierpnia w swoim domu w Lake Forest w stanie Illinois Jim Lovell - amerykański lotnik marynarki wojennej, oficer i astronauta, jeden z pionierów amerykańskich lotów kosmicznych. Uczestniczył on w transmitowanym na cały świat wigilijnym czytaniu biblijnego opisu stworzenia świata podczas misji NASA w 1968 roku.

Sekretarz ds. transportu w rządzie Stanów Zjednoczonych Sean Duffy, pełniący obecnie obowiązki administratora NASA, złożył 8 bm. kondolencje rodzinie zmarłego, podkreślając m.in. jego pionierską rolę w programach Gemini i Apollo w prowadzeniu amerykańskich astronautów na Księżyc. „Znany z poczucia humoru, ten niezapomniany astronauta zyskał przydomek «Uśmiechnięty Jim» nadany mu przez kolegów, ponieważ zawsze miał gotową błyskotliwą ripostę. Jego charakter i niezachwiana odwaga pomogły naszemu narodowi dotrzeć na Księżyc i zamieniły potencjalną tragedię w sukces, z którego wynieśliśmy ogromną wiedzę. Opłakujemy jego odejście, jednocześnie celebrując jego dokonania” - powiedział Duffy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję