przepis na 2 średniej wielkości lub 3 małe placki
2-3 surowe ziemniaki (po utarciu i odsączeniu na sicie z nadmiaru płynu powinna być szklanka utartej masy), 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, 1 szklanka gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 żółtko, 2-3 wątróbki z drobiu, 1 duża cebula, oliwa lub olej, sól, pieprz, przesiany przez sito majeranek.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka lub posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dorzucamy pokrojone „w zapałki” wątróbki i razem zasmażamy. Po zdjęciu z ognia oprószamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotowane ziemniaki rozcieramy na puch z dodatkiem żółtka i śmietany. Gdy masa będzie jednolita i pulchna, dodajemy odsączone surowe ziemniaki, przyprawy, składniki mieszamy, dzielimy masę na dwie lub trzy części - podobnie dzielimy usmażoną wcześniej wątróbkę.
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy przygotowaną część ziemniaków, gdy spód lekko się zrumieni, rozprowadzamy po powierzchni, dociskając, wątróbkę, przewracamy placek na drugą stronę, dosmażamy. Zrumieniony placek przekładamy na wygrzany talerz, trzymamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż usmażymy pozostałe placki. Podajemy z zasmażonymi czerwonymi buraczkami lub zasmażaną białą kapustą z jabłkami. Placki doskonale smakują z dodatkiem niesłodzonego musu jabłkowego.
Pomóż w rozwoju naszego portalu