Reklama

Lasagne

Zebrała Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 5/2012, str. 49

GRAZIAKO

Przepis polecają Siostry Honoratki z Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na Szlaku Orlich Gniazd. Można tu przyjechać na rekolekcje, kilkudniowy wypoczynek lub wpaść na niedzielny obiad. Siostry serdecznie zapraszają.

Składniki:

opakowanie makaronu lasagne
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
6 ząbków czosnku
kartonik soku pomidorowego
puszka pomidorów pelati
4 łyżki oliwy
sól, mielona papryka
60 dag sera ricotta
4 jajka
½ szklanki gęstej śmietany
sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Płaty makaronu gotować w osolonej wodzie 3-4 min. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i układać osobno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i mięso mielone. Po przesmażeniu dodać pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusić razem ok. 30 min. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i mieloną papryką. Ser osączyć, wymieszać z jajkami i śmietaną, doprawić solą i cukrem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem. Warstwami układać mięso, płaty makaronu, masę serową, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 20 min w temp. 180°C, aż ser na wierzchu się zrumieni.

Tagi:
przepisy kuchnia jedzenie

Ogórki konserwowe „warszawskie”

2019-07-16 11:47

Ewa Aszkiewicz
Niedziela Ogólnopolska 29/2019, str. 58

W tych ogórkach konserwowych zalewa octowa jest łagodna w smaku, delikatna, ogórki są pasteryzowane, doskonałe i zdrowe. Przepis Ewy Aszkiewicz.

Graziako

Składniki:

• średniej wielkości ogórki

• świeży koper

• korzeń chrzanu

• ziarna czarnego pieprzu

• ziarna ziela angielskiego

• liść laurowy

• nasiona białej gorczycy

Zalewa:

• szklanka octu (10%)

• 6 szklanek wody

• łyżka soli

• 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Ogórki myjemy w wodzie o temp. pokojowej, następnie przekładamy na godzinę do zimnej wody.

Osączone układamy w słoikach ze szczelnym zamknięciem (ściśle przy sobie, jasnym końcem do góry). Do każdego słoika wkładamy: koper, kawałek chrzanu (3-5 cm), kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, po dwa liście laurowe, 1/2 łyżeczki nasion białej gorczycy.

Składniki zalewy zagotowujemy, mieszając (cukier powinien się rozpuścić). Gorącą zalewamy przygotowane w słoikach ogórki – należy pamiętać, że zarówno ogórki, jak i zalewa powinny sięgać 3 cm poniżej brzegu słoja.

Zamknięte słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym grubą warstwą gazet i zalewamy wodą, by sięgała 3/4 wysokości słoi. Garnek przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu, podgrzewamy do momentu zagotowania i zestawiamy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

Słoiki ustawiamy w chłodnym ciemnym miejscu.

Już po tygodniu są dobre do spożycia.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Sutanna, w której zginął ks. Jerzy Popiełuszko ma zostać udostępniona wiernym

2019-07-16 16:26

Informacja prasowa

W Parafii Świętego Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu znajdują się bezcenne przedmioty będące świadkami dramatycznych wydarzeń sprzed blisko 35 lat. Sutanna, którą w dniu śmierci miał na sobie ksiądz Jerzy Popiełuszko, koloratka, koszula i inne przedmioty, dzięki wparciu Ministerstwa Kultury oraz Polskiej Fundacji Narodowej poddane zostały konserwacji. Na 35. Rocznicę śmierci męczennika czasu komunizmu, będą one umieszczone w specjalnych gablotach, aby w ważnych momentach mogły być udostępniane wiernym.

Informacja prasowa

Przedmioty, o których mowa noszą ślady dramatycznych wydarzeń z 19 października 1984 roku, kiedy agenci służby bezpieczeństwa uprowadzili, a następnie w bestialski sposób zamordowali kapelana Solidarności. Tkaniny wciąż są poszarpane, pobrudzone, ze śladami błota. Przedmioty te po zakończeniu śledztwa i procesu toruńskiego zostały ostatecznie przekazane Archidiecezji Warszawskiej i dziś znajdują się w Sanktuarium Błogosławionego Księdza Jerzego Popiełuszki mieszczącym się w Parafii Świętego Stanisława Kostki. Ich konserwacja została dokonana tak, żeby zachować wszelkie ślady dramatu. Działanie to przeprowadziła konserwatorka Joanna Sielska, współpracująca z Muzeum Auschwitz i z Muzeum Powstania Warszawskiego. Kiedy badając tkaniny napotykałam na ślady dramatu, zdawałam sobie sprawę, z jak niezwykłymi przedmiotami mam kontakt. Była to trudna praca – powiedziała specjalistka. Są to relikwie a kontakt z nimi jest wstrząsający, powinny przypominać dzisiejszym pokoleniom o odpowiedzialności za bliźnich i o aktualności sporu dobra ze złem – powiedział ksiądz Marcin Brzeziński, proboszcz Parafii Świętego Stanisława Kostki.

Specjalistyczne gabloty będą odporne na uszkodzenia fizyczne, niepalne oraz regulujące temperaturę i wilgotność. Koszt ich wykonania to 60 tys. zł. Z założenia nie chcemy aby zakup finansował zewnętrzny sponsor. Zwracamy się z prośbą do zwykłych ludzi – jeśli jest to dla nich ważne – projekt zostanie ukończony – powiedział Paweł Kęska z działającego w Sanktuarium i Muzeum księdza Jerzego Popiełuszki.

Więcej informacji o projekcie na stronie: Zobacz

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Katolickie Stowarzyszenie Lekarzy: oburzenie skazaniem na śmierć głodową Vincenta Lamberta

2019-07-17 18:03

lk / Warszawa (KAI)

Przygnębienie i oburzenie decyzją lekarzy, którzy zaniechali odżywiania i nawadniania, skazując na śmierć głodową Vincenta Lamberta, pacjenta Kliniki Uniwersyteckiej w Reims we Francji, wyraziło Katolickie Stowarzyszenie Lekarzy Polskich. Mężczyzna zmarł dziewięć dni po odłączeniu go od aparatury podtrzymującej życie.

Poniżej tekst stanowiska przesłanego KAI:

Stanowisko Katolickiego Stowarzyszenia Lekarzy Polskich wobec zaniechania żywienia chorego Vincenta Lamberta

1. Jesteśmy oburzeni i przygnębieni decyzją lekarzy, którzy od dnia 3.07.2019 r. zaniechali odżywiania i nawadniania, skazując na śmierć głodową Vincenta Lamberta - pacjenta Kliniki Uniwersyteckiej w Reims we Francji.

2. Działania zespołu medycznego w ostatnich 9 dniach życia Vincenta są sprzeczne z prawami człowieka i zasadami etyki lekarskiej, są formą eutanazji i aktem okrucieństwa wobec pacjenta i jego rodziców. Niszczy to wizerunek lekarza i podważa zaufanie do naszego zawodu.

3. Nie jest uporczywą terapią żywienie przez sondę i pojenie wodą pacjenta z zachowanym samodzielnym oddechem oraz minimalną świadomością.

4. Żaden wyrok sądowy ani opinia specjalistów nie usprawiedliwiają działań zmierzających do zakończenia życia chorego, pozbawienia go jedzenia, picia i pomocy najbliższych oraz odbierania mu możliwości leczenia i rehabilitowania w innym ośrodku medycznym.

5. Mamy nadzieję, że historia choroby i śmierci głodowej Vincenta Lamberta oraz walka jego rodziców i tysięcy ludzi na całym świecie o jego ocalenie przyczynią się do ochrony życia i godności innych ciężko chorych pacjentów.

W imieniu Katolickiego Stowarzyszenia Lekarzy Polskich:

dr n.med. ELŻBIETA KORTYCZKO, prezes KSLP, specjalista pediatrii i neonatologii,

prof. BOGDAN CHAZAN, wiceprezes KSLP i prezes Oddz. Mazowieckiego, specjalista ginekologii i położnictwa,

lek. ANNA GRĘZIAK, Honorowy Prezes KSLP, anestezjolog, członek Zespołu przy Rzeczniku Praw Pacjenta ds. opracowania standardów postępowania w terapiach medycznych stosowanych w okresie kończącego się życia,

lek. GRAŻYNA RYBAK, delegat Oddz. Mazowieckiego KSLP, specjalista pediatrii,

lek. MARZENNA KOSZAŃSKA, wiceprezes Oddz. Mazowieckiego KSLP, specjalista pediatrii

----

42-letni Vincent Lambert, który po wypadku w 2008 r. był sparaliżowany, żył przez 11 lat w stanie minimalnej świadomości. Na wniosek żony i lekarzy, wbrew prośbom rodziców, którzy chcieli go przenieść do ośrodka opieki, francuski wymiar sprawiedliwości wydał zgodę na jego uśmiercenie. Zmarł 11 lipca, dziewięć dni po tym, jak został odłączony od sztucznego nawodnienia i odżywiania. Dwa dni później odbył się jego pogrzeb.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem