Reklama

Porady

Dbajmy o odporność!

Niedziela Ogólnopolska 50/2017, str. 48

[ TEMATY ]

porady

aedrozda/pixabay

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nikogo nie dziwi, że czas jesienno-zimowy to okres wzmożonych infekcji. Za oknem zimno, mokro i nieprzyjemnie. Siedzimy w ciepłych pomieszczeniach, rzadko przewietrzanych, aby tylko chłód nie wpadł do środka. Na niebie ciemne chmury, mało słońca, które wpływa na wytwarzanie w organizmie witaminy D.

Witaminy, nazywanej już hormonem, która ma niezwykle istotne znaczenie w funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego. Jemy niedbale, nie uświadamiając sobie, że to, co zjemy, organizm może wykorzystać jako wartościowy pokarm. Wbuduje w nasze komórki witaminy i minerały, potrzebne białko czy zdrowe tłuszcze, aby podnieść jego odporność. Może być również tak, że połkniemy byle co, byle gdzie, byle jak, a organizm będzie musiał – bo nie ma innego wyjścia – podjąć walkę z wysoko przetworzonym produktem, pełnym zmodyfikowanych dodatków, ulepszaczy, cukru i tłuszczów trans, których nie potrafi strawić, ponieważ Pan Bóg nie wyposażył nas w enzymy do trawienia chemii, która pożywieniem nie jest. Coraz mniej na naszych stołach prawdziwego jedzenia, bogatego w odżywiające nas substancje, które rodzi nam natura, o których sam Stwórca powiedział, że są dobre. Dobre – czyli wartościowe, pożyteczne...

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Żyjemy w świecie, gdzie wszystko ma być na już. Nawet zdrowie chcemy mieć od razu. Dopadła Cię choroba? Nie zastanawiasz się, jaka jest przyczyna, tylko wykupujesz przepisany antybiotyk. Tymczasem kiedy boli głowa – najprawdopodobniej jesteś odwodniony. Czyli, mówiąc kolokwialnie, w środku jest susza. Masz wrzody? To są wewnętrzne odleżyny powstające na skutek odwodnienia. Masz zaparcia? Sięgnij po wodę, zobaczysz, że wszystko stopniowo będzie ustawać. Nie bierzmy kolejnej porcji kolorowych tabletek, które wywołują niezliczoną ilość skutków ubocznych. Zacznijmy więc pić wodę. Wodę, która daje życie.

O odporność trzeba zacząć walczyć już dzisiaj, od teraz, ale nie będzie ona natychmiastowa. Należy dbać o nią każdego dnia, z każdym posiłkiem. Z decyzją, czy jem zdrowe pożywienie, czy sięgam po produkt, którego składu nie potrafię przeczytać; z każdą decyzją – czy idę na godzinny spacer, aby się dotlenić, czy zostaję w domu przed telewizorem.

Reklama

Czy wiesz, że po krótkiej, np. 5-dniowej serii antybiotyku Twój organizm ma wyczyszczoną większość fizjologicznej flory bakteryjnej zasiedlającej jelita? Ona chroni nas przed zakażeniami wirusami, bakteriami i toksynami.


Podziel się cytatem

Aby ją odbudować, nie wystarczy napić się kefiru. Potrzeba kilku miesięcy, by przywrócić jej równowagę, aby na nowo mogła nas chronić przed infekcjami. Niezbędny jest do tego prawdziwy pokarm oraz probiotyki, jak również oczyszczony organizm, aby mógł mieć siłę na własną regenerację. Istnieją bardzo proste sposoby, które towarzyszyły człowiekowi od zarania dziejów, w czasach, kiedy na ulicach naszych miast nie można było spotkać ani jednej apteki...

Przez najbliższe tygodnie będę opowiadać Czytelnikom „Niedzieli”, jak wykorzystać siłę roślin. Jest wiele naturalnych rozwiązań, które pomogą nam wzmocnić odporność.

Karolina Szostkiewicz, dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.

2017-12-06 11:51

Ocena: +3 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niedoceniane warzywo

Zarówno zgrubiała łodyga kalarepy, zwana jabłkiem, jak i jej młode liście są bogatym źródłem witamin i minerałów.

Pod względem zawartości żelaza kalarepa zajmuje czołowe miejsce wśród warzyw. Ma dużo potasu, magnezu, wapnia, fosforu, miedzi, zawiera siarkę, selen, mangan i kobalt. Jej liście są wyjątkowo bogate w wapń. Kalarepa zawiera dużą ilość węglowodanów, szybko syci i dodaje energii. Jest niskokaloryczna – 10 dag kalarepy zawiera ok. 45 kcal. Jest idealnym składnikiem diety dla tych, którzy chcą się pozbyć nadwagi.

CZYTAJ DALEJ

Watykan: Msza św. w 10. rocznicę kanonizacji Jana Pawła II

2024-04-26 15:32

[ TEMATY ]

Watykan

rocznica

św. Jan Paweł II

Monika Książek/Niedziela

27 kwietnia, przypada 10. rocznica kanonizacji św. Jana Pawła II. Z tej okazji o godzinie 17.00 w bazylice św. Piotra w Watykanie zostanie odprawiona uroczysta Msza święta. Przewodniczyć jej będzie kard. Giovanni Battista Re, dziekan Kolegium Kardynalskiego. Homilię wygłosi wygłosi kard. Angelo Camastri, emerytowany archiprezbiter bazyliki watykańskiej. Wśród koncelebransów będzie kard. Stanisław Dziwisz, długoletni sekretarz kard. Karola Wojtyły-papieża Jana Pawła II.

O zbliżającej się rocznicy kanonizacji przypomniał kilka dni temu papież Franciszek. Podczas środowej audiencji ogólnej 24 kwietnia Ojciec Święty pozdrowił Polaków, mówiąc:

„W przyszłą sobotę przypada 10. rocznica kanonizacji św. Jana Pawła II. Patrząc na jego życie widzimy, do czego może dojść człowiek, kiedy przyjmie i rozwinie w sobie Boże dary: wiary, nadziei i miłości. Pozostańcie wierni jego dziedzictwu. Promujcie życie i nie dajcie się zwieść kulturze śmierci. Za jego wstawiennictwem prośmy Boga o dar pokoju, o który on jako papież tak bardzo zabiegał”.

Podziel się cytatem

CZYTAJ DALEJ

Kard. Stanisław Dziwisz kończy 85 lat

2024-04-26 23:45

[ TEMATY ]

kard. Stanisław Dziwisz

Karol Porwich/Niedziela

Kard. Stanisław Dziwisz był przez 39 lat najbliższym współpracownikiem Karola Wojtyły, najpierw jako sekretarz arcybiskupa krakowskiego, a następnie osobisty sekretarz Ojca Świętego. Jako metropolita krakowski w latach 2005 – 2016 pełnił rolę strażnika pamięci Jana Pawła II i inicjatora wielu dzieł jemu poświęconych. Zwieńczeniem jego posługi była organizacja Światowych Dni Młodzieży Kraków 2016, które zgromadziły 2, 5 mln młodych z całego świata.

W Rabie Wyżnej i w Krakowie

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję