Reklama

Z zakonnej kuchni

Desery świata

Baklawa deser bałkański

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Podobno baklawę przyrządzano w kuchniach pałacu Topkapi w Istambule, gdzie sułtan częstował nią janczarów.

Baklawa - popularny deser kuchni bałkańskiej, tureckiej, bułgarskiej. Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta listkowego (nazwa bałkańska), zwanego też ciastem filo (nazwa grecka), my jednak proponujemy wykorzystać popularniejsze ciasto francuskie.

Przekłada się je pokrojonymi orzechami włoskimi lub migdałami, z dodatkiem cukru albo miodu.

Reklama

Tak przygotowany przysmak zapieka się, a następnie kroi w kwadraty lub romby i zwykle polewa lukrem.

Składniki:
• 40 dag ciasta francuskiego
• 30 dag mieszanki orzechów włoskich i migdałów
• 5 dag cukru pudru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 10 dag masła
• 1/3 szklanki cukru (brązowego lub białego)
• 3 łyżki miodu
• ¾ szklanki wody
• 1 cytryna (sok i otarta skórka)
• 1 goździk

Wykonanie:
Orzechy i migdały zemleć w maszynce, wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem.
Masło roztopić. Ciasto francuskie rozwałkować na placek o wymiarach 60 x 30 cm i podzielić na trzy pasy 20 x 30 cm. Jeden placek włożyć do brytfanny i posmarować połową roztopionego masła. Rozłożyć na nim połowę zmielonej mieszanki, przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować roztopionym masłem, resztą mieszanki i przykryć trzecim plackiem, docisnąć. Powierzchnię lekko nakroić radełkiem w kwadraty. Posmarować ciasto wodą i piec 30 min w 180o C.
W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotować syrop. Do rondelka wlać wodę, miód, sok z cytryny, następnie dodać cukier, goździk i kawałek skórki z cytryny. Gotować na dużym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu przemieszać.
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika, ostudzić i polać ciepłym syropem.
Odstawić na godzinę.

2014-07-08 13:29

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Makowiec

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

Polski rzymianin

Niedziela Ogólnopolska 5/2020, str. 46-47

[ TEMATY ]

rozmowa

Prof. Jerzy Miziołek

Stanisław August Morawski

Stanisław August Morawski

W Rzymie zmarł nestor włoskiej Polonii Stanisław August Morawski. Jednym z jego polskich przyjaciół był prof. Jerzy Miziołek, który wspomina swojego przyjaciela w rozmowie z Włodzimierzem Rędziochem.

Włodzimierz Rędzioch: Odejście Stanisława A. Morawskiego napełnia jego przyjaciół głębokim smutkiem i zobowiązuje do chwili wspomnień. Znałeś go przez wiele lat. W jakich okolicznościach się poznaliście?

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Zbiórka Żywności Caritas

2022-12-02 08:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Caritas AŁ

Dziś i jutro Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną zbiórkę żywności w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie archidiecezji łódzkiej zbiórka zostanie przeprowadzona w 80 sklepach sieci Biedronka, Lidl, Carrefour, Kaufland, Dino, POLOmarket i Intermarche, ale również mniejszych sieci handlowych i lokalnych placówkach w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Zgierzu, Pabianicach, Bełchatowie, Łasku, Aleksandrowie Łódzkim, Poddębicach, Rokicinach, Moszczenicy, Ozorkowie, Dobroniu, Koluszkach, Ksawerowie i Rzgowie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję