Reklama

Z naszej kuchni

Specjały staropolskiej kolacji wigilijnej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Staropolska kolacja wigilijna słynęła z tego, że z najprostszych postnych produktów potrafiono przygotować potrawy o niepowtarzalnym aromacie i wyrafinowanym smaku. Byłoby pięknym gestem wobec naszych przodków, by znalazły się one na naszych stołach.

Smażone kapelusze borowików lub podgrzybków

Na każdą porcję - dwa dorodne, suszone kapelusze borowika lub dużego podgrzybka. Grzyby płuczemy, moczymy w wodzie z mlekiem w proporcji pół na pół przez kilka godzin, następnie w tej samej wodzie gotujemy pod przykryciem do miękkości. W czasie gotowania lekko solimy. Miękkie kapelusze grzybów układamy na desce, przyciskamy drugą deską, lekko obciążamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę (można na nieco dłużej).
Tuż przed podaniem kapelusze lekko solimy, posypujemy miałkim pieprzem, panierujemy w krupczatce (nadmiar strząsamy), w roztrzepanym jajku i tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Podajemy bardzo gorące jako dodatek do kapusty z grzybami.
Rada: Wywar, w którym gotowały się kapelusze, przeznaczamy na zupę lub na smak do kapusty.

Ziemniaczane placki z grzybami

Przepis na 10-12 placuszków
6-8 średniej wielkości ugotowanych w mundurkach ziemniaków, ugotowane i odsączone suszone grzyby - im grzybów więcej, tym lepiej, 2 surowe żółtka, 2 duże cebule, 2 kopiaste łyżki tartej bułki (koniecznie przesianej przez rzadkie sito), sól i pieprz; oliwa lub olej do smażenia; jajko, białka i tarta bułka do panierowania.
Obrane z łupinek ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Najdrobniej posiekaną cebulę lekko podsmażamy, dodajemy do utartych ziemniaków wraz z usiekanymi grzybkami, żółtkami i przyprawami. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto, dodajemy tartą bułkę, mieszamy, wykładamy na stolnicę i szerokim nożem formujemy zgrabne placuszki. Panierujemy w jajku rozbitym z białkami i tartej bułce i smażymy w głębokiej patelni na dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy gorące jako dodatek do smażonego karpia i kapusty.

Krokiety orzechowe

Przepis na 10-12 krokietów
6-8 gorących ziemniaków, ugotowanych jak na pureMe, 1 szklanka drobno usiekanych lub zmielonych orzechów (mogą być laskowe), 2 surowe żółtka, 1 czubata łyżka tartej bułki bardzo drobnej, przesianej przez rzadkie sito, 1 łyżka natki pietruszki; jajko i białka oraz tarta bułka do panierowania, oliwa lub olej do smażenia.
Wszystkie składniki dajemy do miseczki lub malaksera i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Przyprawiamy odrobiną soli - nie dodajemy żadnych innych przypraw. Zaraz po wyrobieniu formujemy małe, zgrabne krokiety, panierujemy w jajku i bułce i smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gorącymi obkładamy w dekoracyjny sposób kapustę z grzybami i od razu podajemy. Krokiety są chrupiące, delikatne, doskonałe w smaku, ale - sycące i tuczące.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Franciszek wyjaśnia: zezwoliłem na błogosławieństwo osób, a nie związków homoseksualnych

2024-05-20 15:05

[ TEMATY ]

wywiad

papież Franciszek

PAP/EPA/CLAUDIO PERI

Nie zezwalałem na błogosławienie związków homoseksualnych - wyjaśnił papież Franciszek w nadanej wczoraj pełnej wersji kwietniowego wywiadu dla telewizji amerykańskiej CBS. Dodał, że błogosławienie takich związków jest „sprzeczne z prawem naturalnym i prawem Kościoła”. Zezwolił natomiast na błogosławienie poszczególnych osób homoseksualnych, bo „błogosławieństwo jest dla wszystkich”, choć - jak przyznał -„niektórzy są tym zgorszeni”.

W godzinnym wywiadzie papież opisuje swe spotkania z dziećmi z Ukrainy, które nie potrafią się już uśmiechać. Apeluje o zakończenie toczących się na świecie wojen. „Dążcie do negocjacji. Dążcie do pokoju. Wynegocjowany pokój jest zawsze lepszy niż niekończąca się wojna” - przekonuje Franciszek. Zachęca też do modlitwy o pokój, którą sam praktykuje. „Zatrzymajcie się, negocjujcie” - powtarza Ojciec Święty.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 22.): Wierny pies

2024-05-21 20:50

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Która modlitwa zmiękcza nawet najtrudniejsze charaktery? Czy istnieją zmarnowane adoracje? Po co w ogóle patrzeć na Jezusa? I co to wszystko ma wspólnego z narkozą? Zapraszamy na dwudziesty drugi odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski opowiada o adoracji, której uczy Maryja.

CZYTAJ DALEJ

Zmarła śp. Teresa Nykiel - mama biskupa nominata Krzysztofa Nykiela

2024-05-21 21:48

[ TEMATY ]

ks. Krzysztof Nykiel

Karol Porwich /Niedziela

We wtorek 21 maja br. opatrzona świętymi sakramentami w 92 roku życia zmarła śp. Teresa Nykiel, Mama Jego Ekscelencji Księdza Biskupa nominata Krzysztofa Józefa Nykla, Regensa Penitencjarii Apostolskiej.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w piątek 24 maja br. o godzinie 13.00, w kościele parafialnym pod wezwaniem świętego Rocha w Konopnicy (archidiecezja częstochowska, powiat wieluński).

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję