Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie smaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na staropolskim wielkanocnym stole nie mogło zabraknąć pieczonego dyszka cielęcego. Tylne cielęce pośladki, czyli kulkę cielęcą z kością, zwano dyszkiem. Dobrze upieczona, krucha cielęcina to prawdziwy rarytas - dyszek piecze się łatwo i uda się każdej, nawet najmniej doświadczonej pani domu.

Dyszek cielęcy, czyli kulka cielęca pieczona

Ćwiartka cielęciny, może być bez kości, czyli tzw. kulka, 15 dag zamrożonej słoniny, sok z 2 cytryn, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta ostrej przyprawy - pieprz Cayenne lub ostra papryka - według własnych upodobań.

Cielęcinę zalewamy wrzątkiem w taki sposób, by woda przykryła mięso na 2 cm - odstawiamy na 10 min. Po wyjęciu z wody mięso obsuszamy, nacieramy dokładnie solą i odstawiamy na kilka minut - do przechłodzenia. Mrożoną słoninę kroimy w niezbyt grube słupki, panierujemy w pieprzu zmieszanym z wybraną, ostrą przyprawą i szpikujemy kulkę, im gęściej, tym mięso będzie smaczniejsze. Tak przygotowane mięso układamy w miseczce, obficie kropimy sokiem z cytryn i odstawiamy w chłodne miejsce nawet na 2 godz.
Skruszałe mięso układamy w brytfannie, smarujemy po wierzchu masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (dyszek można upiec w brytfannie na wierzchu płyty), i pieczemy do miękkości - czas pieczenia zależy od wielkości kulki. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu polewając sosem spod pieczeni.
Pieczeń jest gotowa, gdy po nakłuciu ostrym widelcem wypływa czysty, bezbarwny sok. Upieczoną pozostawiamy w brytfannie, w chłodnym miejscu, nawet przez 2 dni. Podajemy według upodobań. Można ustawić pieczeń na półmisku w całości, przybrać galaretką spod pieczeni i zieleniną - a plastry kroić według upodobań biesiadników. Pięknie prezentuje się pieczeń pokrojona w plastry na półmisku przybranym galaretką spod pieczeni, zieleniną i marynowanymi owocami. Do pieczeni podajemy znakomite, staropolskie pikantne sosy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Staropolski sos chrzanowy - przepis na dużą sosjerkę

2 średniej wielkości laski chrzanu, 1 czubata łyżka masła, słodka śmietana, sok z całej cytryny, sól i cukier do smaku.
Utarty na drobnej tarce chrzan kładziemy na gęste sito i przelewamy wrzątkiem. W rondelku topimy masło, dodajemy sparzony chrzan i przez chwilę, cały czas mieszając, zasmażamy. Gdy chrzan lekko się przechłodzi (ok. 3 min), dodajemy słodką śmietanę w takiej ilości, by sos miał odpowiednią gęstość, przez chwilę razem podgrzewamy, cały czas mieszając, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
Sos najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i przechować, dokładnie owinięty w folię, na dolnej półce w lodówce.

Reklama

Sos chrzanowy ze śmietaną - przepis na dużą sosjerkę

2 średniej wielkości korzenie chrzanu, sok z połowy dużej cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 szklanka słodkiej śmietany, 3 żółtka ugotowane na twardo.
Na tarce z małymi otworami ucieramy chrzan, dajemy na gęste sito i przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do odsączenia. Rozdrobnione żółtka rozcieramy z sokiem z cytryny na jednolitą gładką masę, dodajemy śmietanę i wychłodzony chrzan. Składniki łączymy i całość doprawiamy do smaku.
Sos jest najsmaczniejszy, gdy przygotujemy go poprzedniego dnia i przechowamy, dobrze owinięty w folię, na dolnej półce lodówki.

Sos chrzanowy z jabłkami - przepis na dużą sosjerkę

2 średniej wielkości korzenie chrzanu, 2 kwaskowe jabłka, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 szklanka słodkiej śmietany, sól.
Na tarce z małymi otworami ucieramy chrzan, dajemy na gęste sito i przelewamy wrzątkiem - odstawiamy do odsączenia. Jabłka, po obraniu ze skórki i usunięciu gniazd nasiennych, ucieramy na tarce z małymi otworami. Od razu łączymy z sokiem z cytryny i cukrem, dodajemy chrzan, śmietanę i przyprawiamy niewielką ilością soli. Sos należy przygotować kilka godzin przed podaniem.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tajemnica Wielkiego Czwartku wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Karol Porwich/Niedziela

Święte Triduum – dni, których nie można przegapić. Dni, które trzeba nasączyć modlitwą i trwaniem przy Jezusie.

Święte Triduum to dni wielkiej Obecności i... Nieobecności Jezusa. Tajemnica Wielkiego Czwartku – z ustanowieniem Eucharystii i kapłaństwa – wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy.

CZYTAJ DALEJ

Franciszek podczas Mszy Krzyżma do kapłanów: musimy być wolni od surowości i oskarżeń, od egoizmu i ambicji!

2024-03-28 10:38

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/GIUSEPPE LAMI

Do postrzegania życia i powołania w perspektywie całej przeszłości i przyszłości oraz odkrycia na nowo potrzeby adoracji i bezinteresownej, spokojnej i przedłużonej modlitwy serca - zachęcił Franciszek w Wielki Czwartek podczas Mszy Krzyżma w watykańskiej Bazylice św. Piotra. Papież wskazał na potrzebę skruchy, która jest nie tyle owocem naszej sprawności, lecz łaską i jako taka musi być wyproszona na modlitwie.

MSZA KRZYŻMA
HOMILIA OJCA ŚWIĘTEGO FRANCISZKA

CZYTAJ DALEJ

W Wielki Czwartek pamiętają o pacjentach

2024-03-28 21:21

[ TEMATY ]

szpital

Zielona Góra

drezdenko

kanonicy regularni

ks. Paweł Greń

Ks. Jerzy i ks. Paweł oraz lektor Paweł odwiedzili ze świątecznymi życzeniami i prezentami pacjentów szpitala w Drezdenku.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję