Reklama

Niedziela Łódzka

Łódź: Czas na herbatkę

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Marek Kamiński

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Herbata to napar przyrządzony z liści i pąków grupy roślin, należących do rodzaju Kamelia. Na jej walory smakowe i zapachowe mają wpływ: miejsce upraw, sposoby zbierania, umiejscowienie listków. Najwięcej herbaty spożywają Anglicy 2,5 kg rocznie na osobę, natomiast Polska jest na ósmym miejscu, 1 kg na osobę.

Na spotkanie seniorów 60+ „Czas na herbatkę” do Muzeum Farmacji im. prof. Jana Muszyńskiego przy Placu Wolności 2, zaprosiła Elżbieta Łacina prezes zarządu Fundacji DOZ dbam o zdrowie. - Pomysł wykładu o herbacie jest kontynuacją spotkań na temat miodu, kawy oraz czekolady. Są to napoje zdrowe i często stosowane. Herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem. Anglicy wypijają dziennie 165 milionów filiżanek – mówiła pani prezes.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Napój ten zaczęto pić powszechnie dopiero w VII wieku w Chinach. Europa o herbacie dowiedziała się z pamiętników podróżnika Marco Polo, a pierwsza dostawa do Holandii dotarła w 1610 r. Stąd trafiła do Włoch, Francji, Niemiec i Portugalii. Do Polski przywędrowała z Francji. Zwyczaj jej picia upowszechnił się na stałe w drugiej połowie XVIII wieku za Stanisława Augusta Poniatowskiego. Na początku XIX wieku stała się powszechnie uznawanym trunkiem inteligencji. Serwowano ją w specjalnych herbaciarniach i podczas spotkań na salonach artystyczno – literackich. Jeśli chodzi o kolory to mamy herbatę: czarną, czerwoną, turkusową, zieloną, żółtą i białą. Jest wiele sposobów jej parzenia: po japońsku, chińsku, angielsku, rosyjsku, szkocku, holendersku. Moc herbaty zależy od czasu parzenia, im dłużej parzymy tym będzie słabsza. Ze względu na zawartość ponad 400 składników picie herbaty chroni przed wieloma chorobami.

Herbatę uprawia się w ponad 50 krajach, jednak najwyższej klasy herbaty dostarcza pięć obszarów (na terenie Chin, Japonii, Indii i na Sri Lance), najlepszą uzyskuje się z plantacji wysokogórskich położonych powyżej 1500–1800 m npm. Największymi producentami tego wspaniałego napoju są Chiny, Indie, Kenia orazTurcja.

Reklama

Spotkaniu towarzyszyła degustacja różnych gatunków herbat. W sali wykładowej zgromadzono wiele gadżetów. - Zbieraliśmy opakowania papierowe i metalowe, filiżanki, czajniki, szklanki z aluminiowym lub plastikowym koszyczkiem, w których kiedyś piło się herbatę, samowary, a także reklamy z różnych epok – powiedziała pani prezes.

Eksponaty związane z tematem herbaty można było podziwiać w specjalnie przygotowanych gablotach.

2022-08-20 09:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Łódź: Jezus chce ci pomóc, ale ty musisz zrobić pierwszy krok!

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Paweł Kłys

- Jezus chce oczyścić, Jezus chce uzdrowić, ale pierwszy krok muszę zrobić ja sam! Trzeba przyjść od Niego, stanąć i powiedzieć: jestem nędzny, jestem pełen cierpienia, ale wiem, że Ty chcesz, i że Ty możesz mnie oczyścić! – tłumaczył ks. Radosław Krych podczas porannej Mszy świętej celebrowanej w kaplicy Duszpasterstwa Akademickiego PIĄTKA w Łodzi.

CZYTAJ DALEJ

Triduum Paschalne - trzy najważniejsze dni w roku

Niedziela legnicka 16/2006

Karol Porwich/Niedziela

Monika Łukaszów: - Wielkanoc to największe święto w Kościele, wszyscy o tym wiemy, a jednak wielu większą wagę przywiązuje do świąt Narodzenia Pańskiego. Z czego to wynika?

CZYTAJ DALEJ

Ojciec Pio tajemnice Męki Pańskiej nie tylko kontemplował, ale jej ślady nosił na ciele

2024-03-28 23:15

[ TEMATY ]

Droga Krzyżowa

św. o. Pio

Wydawnictwo Serafin

O. Pio

O. Pio

Mistycy wynagrodzenia za grzechy są powołani do wzięcia w milczeniu grzechów i cierpienia świata na siebie, w zjednoczeniu z Jezusem z Getsemani. Rzeczywiście, Ojciec Pio tajemnice Męki Pańskiej nie tylko kontemplował i boleśnie przeżywał, ale jej ślady nosił na własnym ciele, aby w zjednoczeniu ze swoim Boskim Mistrzem współdziałać w wynagradzaniu za ludzkie grzechy. Jako czciciel Męki Pańskiej chciał, aby i inni korzystali z jego dobrodziejstwa.

„Misterium miłości. Droga krzyżowa z Ojcem Pio” to rozważania drogi krzyżowej, które proponuje nam br. Błażej Strzechmiński OFMCap - znawca życia i duchowości Ojca Pio. Rozważania każdej ze stacji przeplatane są z fragmentami pism Stygmatyka. Książka wydana jest w niewielkiej, poręcznej formie i zawiera także miejsce na własne notatki, co doskonale nadaje się do osobistej kontemplacji Drogi krzyżowej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję