Reklama

Potrawy wigilijne

Pstrąg po szambelańsku

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

ryby

GRAZIAKO

Składniki

4 małe sprawione (oczyszczone) pstrągi
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka octu winnego
1 cytryna
2 jajka
bułka tarta
siekana zielenina (koperek, pietruszka, tymianek)
oliwa z oliwek
sól,
pieprz
2-3 łyżki masła

Wykonanie

Pstrąga umyć, osuszyć, ułożyć w głębokim naczyniu. Z wina, octu, łyżki oliwy, soli, pieprzu zrobić marynatę. Zalać nią przygotowane pstrągi. Naczynie zafoliować i wstawić na 3-4 godziny do lodówki. Jajka ubić, przyprawić solą, pieprzem dodać siekaną zieleninę. Pstrągi wyjąć z marynaty, panierować w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron. Aby uzyskać lepszy efekt smakowy, można przed włożeniem ryb na patelnię wrzucić 1-2 ząbki czosnku w łupinie (po przesmażeniu czosnek trzeba wyjąć). Usmażone ryby podawać z ułożoną na wierzchu, pociętą w plastry cytryną. Do środka włożyć odrobinę masła i posiekany koperek. Tak przyrządzone pstrągi podawać z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.

2012-11-27 13:56

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śledzie z żurawiną

[ TEMATY ]

ryby

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

Zmarł Jerzy "Duduś" Matuszkiewicz muzyk jazzowy, saksofonista i kompozytor

2021-07-31 14:54

[ TEMATY ]

muzyka

jazz

wikipedia.org

Jerzy „Duduś” Matuszkiewicz

Jerzy „Duduś” Matuszkiewicz

Jerzy „Duduś" Matuszkiewicz jeden z najważniejszych muzyków na polskiej scenie jazzowej, twórca historii jazzu, kompozytor kultowych filmowych ścieżek dźwiękowych, odszedł w sobotnie południe 31 lipca 2021 r. Miał 93 lata.

O śmierci muzyka powiadomił PAP Paweł Brodowski, redaktor naczelny magazynu „Jazz Forum". Jerzy "Duduś" Matuszkiewicz – wielka osobistość polskiego jazzu - był też znanym i cenionym autorem muzyki do seriali i filmów. "Czterdzieści lat minęło", "Wojna domowa" - to tylko niektóre z jego przebojów.

CZYTAJ DALEJ

Zuzela: Msza św. w rodzinnej miejscowości kard. Wyszyńskiego w 120. rocznicę urodzin

2021-08-01 14:41

[ TEMATY ]

kard. Stefan Wyszyński

Zuzela

Instytut Prymasa Wyszyńskiego

Z okazji 120. rocznicy urodzin kard. Stefana Wyszyńskiego, przypadającej 3 sierpnia, w kościele pw. Przemienienia Pańskiego w Zuzeli nad Bugiem, miejscu urodzin Prymasa Tysiąclecia, została odprawiona 1 sierpnia uroczysta Msza św. pod przewodnictwem bp. Tadeusza Bronakowskiego, biskupa pomocniczego diecezji łomżyńskiej.

Obecny kościół parafialny w Zuzeli był budowany za czasów dzieciństwa kardynała Wyszyńskiego. W świątyni stoi chrzcielnica przeniesiona ze starego kościoła, przy której przyszły Prymas Polski otrzymał chrzest.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję